Overzicht Zoek Boven
Download details
Johannes 3 - Wij moeten Hem verh Johannes 3 - Wij moeten Hem verhogen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) Hot

Rome had Israël veel voorrechten gegeven. De leiders van Israël hadden veel vrijheid om hun wetten uit te voeren. Mensen wilden ook graag het Joods burgerrecht hebben. Nicodemus was een Farizeeër. De groep Farizeeërs is ontstaan uit een volksbeweging die de wet wilden houden. Maar deze beweging is ontaardt in wetticisme en huichelarij.

In de nacht kwam Nicodemus bij de Heere Jezus. Nicodemus spreekt 3 keer.

1. In vers 2. 'Rabbi, wij weten dat U van God bent gekomen als leraar.' Jezus antwoordt dat als je niet opnieuw geboren wordt, je het Koninkrijk van God niet kunt zien.

2. In vers 4. Hoe kan een mens opnieuw geboren worden?

3. Vers 9. Hoe kunnen deze dingen gebeuren.

Pas bij vraag 3 staat hij open voor wat de Heere Jezus nog meer kan vertellen. Aan het eind van het gesprek houdt hij zijn mond. En luistert hij naar de Heere. Later in de Bijbel haalt Nicodemus het Lichaam van de Heere Jezus weg en komt hij voor zijn geloof uit.

Nicodemus kwam eigenlijk op basis van gelijkheid naar de Jezus om met Hem te discussiëren. Hij had enorme wijsheid. Toch zegt Jezus dat hij opnieuw moet beginnen. Zonder wedergeboorte kun je God niet zien! Het Koninkrijk van God betekent in deze context: God zien in je eigen leven.

Wedergeboorte is eigenlijk een heel 'aards' ding, iets wat hier en nu gebeurt. Vers 13 is de sleutel tot wedergeboorte: Hij is uit de hemel neergedaald. Je kan geloven dat de Heere de Zoon van God is of niet.

In Num.21:4-9 lezen we dat de Israëlieten walgden van de flauwe spijs. Het gevaar is dat je ontevreden bent, ook over de dingen die God je gegeven heeft. Er kwamen toen slangen die beten. De slangen waren er al, maar God had al die tijd hun mond gesnoerd. Nu trekt Hij Zijn beschermende hand terug. God laat het toe dat iemand net als de verloren zoon weggaat bij de Vader. De Vader ging niet met hem mee de wereld in, maar Hij wacht wel op je!

Het volk was boos op God en nu er problemen zijn, gaan ze naar Mozes. Hun reactie was wel goed: 'wij hebben gezondigd.' Zonde is een overtreding van Gods gebod. Ze hebben zondebesef. Ze baden tot God, maar Hij neemt de slangen niet weg. Heb je ook gif van de slang die je verlamd? Kijk dan naar de koperen slang: de Heere Jezus. Dat hoef je niet te begrijpen.

De slang is het beeld van Satan, de zonde. De Heere heeft de gestalte van de mens aangenomen. Koper kan in het vuur komen, maar het verandert niet. Vuur is een beeld van oordeel. De koperen slang was verhoogd, zoals de Heere op het kruis.

Het woord 'moet' uit vers 14 spreekt van een morele, innerlijke dwang. Dit was de enige manier om mensen te kunnen redden.

Het woord 'eniggeboren' betekent: Hij is uniek en geweldig voor de Vader, het duidt op de liefde die de Vader voor de Zoon heeft.

Eeuwig leven betekent dat je Hem kent, de Vader.