Overzicht Zoek Boven
Download details
Openbaringen 19 - De b Openbaringen 19 - De bruid (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) Hot

Op 19: 6 -8. Als een joodse jongen een meisje leuk vond, dan 'liep hij haar achterna'. Hij wilde het hart van het meisje veroveren. Als hij haar uiteindelijk ten huwelijk had gevraagd, ging hij terug naar het huis van zijn vader om een kamer aan te bouwen voor hem en zijn vrouw om in te wonen. Zij ging werken aan haar bruiloftskleed. Haar familie zorgde er tegelijkertijd voor dat ze een reine maagd bleef. Als de bruidegom klaar was met de woning haalde hij haar op en stelde haar aan zijn vader voor. Dan begon het feest, dat draaide vooral om de bruidegom. Dat is anders als bij ons. De bruid maakte zich maar voor één persoon mooi: de bruidegom. Het hoogtepunt van het feest is het bruiloftsmaal. De Heere Jezus had ons lief, maar wat heeft Hij een moeite moeten doen voordat we zijn liefde beantwoordden. Hij is heengegaan om een plaats voor ons te maken. Het Woord en de Heilige Geest zorgen ervoor dat we Hem trouw blijven, met Hem bezig zijn en Hem verwachten. Hij komt ons ophalen en stelt ons aan de Vader voor. Dan is er een periode van feest: het bruiloftsmaal. Wij zijn gekleed in rein en fijn linnen: de rechtvaardige daden van de heiligen. Het draait om Hem. Hiervoor was er nog een andere gebeurtenis: de rechterstoel van Christus waar alles openbaar wordt en iedereen zijn eigen loon ontvangt. We zullen waarschijnlijk verbaasd zijn over de verdeling. Alles wat we hier doen, heeft dus gevolgen voor de eeuwigheid. We werken hier dus aan ons kleed.

Op 19:9. Dit zijn de gelovigen van het oude testament: Daniël, David, Johannes de Doper. Door genade hebben wij nog een hogere positie dan zij: we zijn Zijn bruid geworden. Op 19:10. De apostel was overweldigd en aanbad per ongeluk de verkeerde persoon. Maar zijn reactie bij het horen van al deze dingen is op zich wel juist: aanbidding. Het gaat hier om de openbaring van de Heere Jezus. Hij had de gestalte van een slaaf aangenomen toen Hij op aarde wandelde, maar hier zien we Hem zoals hij werkelijk is. Op 19:11-13. Openbaringen staat vol van symbolen. Een wit paard is zeldzaam en niemand mocht er op rijden, behalve de 'triomfator' wanneer hij een grote en belangrijke slag had gewonnen. Alle anderen moesten staan. Dit werd ook na de Tweede Wereldoorlog nog gedaan. De Heere rijdt hier al op een wit paard voordat de slag begint. Zo zeker is de overwinning. Op 19:14. In zijn gevolg mocht een triomfator een paar mensen meenemen tijdens de triomftocht. Wij, Zijn medeoverwinnaars, rijden op witte paarden in Zijn gevolg. Op 19:15-18. Hij is de eerste die op een rechtvaardige manier oorlog voert en op een eerlijke manier oordeelt. Vele anderen hebben oorlog gevoerd om hun eigen belangen te behartigen, zichzelf te verheffen en te beschermen. Niemand zal aan Zijn oordeel twijfelen. Het zwaard, dat wordt beschreven, is een lang dun 'speerachtig' zwaard dat een ruiter bij zich droeg. Het is geen kort zwaard dat bedoeld is voor lijf aan lijf gevechten. Er zal geen worsteling zijn, want wie tegen Hem strijden, maken geen schijn van kans tegen Zijn oordeel. Voor hen die verloren gaan en in de hel zijn, is misschien wel het meest vreselijke wanneer ze denken 'ik had hier niet hoeven te zitten'. De Heere heeft zo vaak aan mijn deur geklopt, ik had Hem open kunnen doen, ik had bij de bruid kunnen horen.