Overzicht Zoek Boven
Download details
Mattheus 18 – Wanneer is de Heere Jezus in ons mid Mattheus 18 – Wanneer is de Heere Jezus in ons midden? (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) Hot

We willen dat Hij in ons midden is en blijft. Een aantal belangrijke principes:

Matt 17:24-27. Als je deze tempelbelasting niet betaalde, kwam je in grote problemen. Er werd gebouwd aan de tempel en iedere Jood moest daar aan bijdragen. De Heere Jezus vraagt hen bij te dragen aan een systeem dat Hem heeft afgewezen. Dat geldt ook voor ons. Om Zijn naam geen afbreuk te doen, om een getuigenis te geven, zijn we gehoorzaam. Dan kunnen we vergaderd zijn in Zijn naam.

Matt 18:4-6. Wie er verantwoordelijk is dat jongeren weglopen uit de gemeente en niet tot geloof komen, had beter is zee geworpen kunnen worden. Hoe gaat dat dan? We moeten zorgvuldig omgaan met wat we zeggen. Als we thuis kritiek hebben op anderen in gemeente, hoe kan een jongere dan nog zien dat God een broeder of zuster in de gemeente gebruikt? We nemen een voorbeeld aan de manier waarop de Heere Jezus met zijn discipelen om gaat. Hij was geduldig, verdraagzaam en leefde hen voor. Als we in Zijn naam vergaderd zijn, hebben we zorg voor onze jongeren. Matt 18:7,8. Daarbij moeten onszelf oordelen.

Matt 18:12-14. Een aanhoudende zorg en moeite voor hen die afdwalen. En wat een vreugde als iemand die afgedwaald is, terugkomt. Als we vergaderd zijn in Zijn naam hebben we zorg voor het afgedwaalde. Matt 18:15-17. Het doel van alle tucht is mensen winnen, niet afstoten! God grijpt soms in, in ons leven om ons te behoeden voor ergere dingen. Zo moet het ook met onze zorg voor anderen zijn. Als iemand echt 'de weg kwijt is' moeten we soms ingrijpen, maar altijd met het doel om te winnen. We praten niet óver iemand, maar mét en in de geest van Galaten 6:1 ev.

Matt 18:21-35. Hoe lang blijven we vergeven? Eindeloos? Er is ons zo veel vergeven en toch hebben we moeite een ander iets te vergeven. Laten we naar onszelf blijven kijken. Als we elkaar niet vergeven, komen er folteraars in ons leven: bitterheid, boosheid, wrok, slechte huwelijken en verstoorde relaties.