Overzicht Zoek Boven
Download details
Mattheus 18 – Vergaderd in Zijn N Mattheus 18 – Vergaderd in Zijn Naam (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) Hot

Het hoofdonderwerp van dit evangelie is: 'Op deze rots zal ik Mijn gemeente bouwen' (Matt 16:18). Met de gemeente breekt een nieuwe periode aan van Gods heilsplan. De Heere Jezus kwam tot 'Zijn volk'. Ze hebben Hem afgewezen. Hij wendt Zich af en gaat naar de volken. Hij bouwt zijn gemeente uit Joden en heidenen. Vervolgens preekt Hij over de verdrukking en Zijn komst. Dit evangelie wordt gerangschikt aan de hand van uiterlijke bewegingen van de Heere Jezus (5:1, 8:1, 13:1), niet alles is chronologisch. Het gedeelte dat we behandelen begint in Matt. 17:24 en eindigt in 19:1 met als thema: "Wanneer zijn we vergaderd in Zijn Naam?" Deze dingen geeft het Woord ons aan over het vergaderd zijn in Zijn Naam:

Matt. 17:24 ev. Een uiterlijk getuigenis aan de buitenwereld: we doen wat we moeten doen en staan niet altijd op onze rechten.

Matt. 18:1-9. We gehoorzamen als afhankelijke kinderen die hun Vader vertrouwen. Daarnaast nemen we onze verantwoordelijkheid voor de kinderen en jongeren in ons midden (18:5&6). Als er onenigheid in ons midden is, zouden jongeren ons kunnen verlaten en de wereld in kunnen gaan. Een zware verantwoordelijkheid! We moeten ze aannemen, beschermen en voeden zoals een vader voor zijn kinderen zorgt.

Matt. 18:10-14. We hebben zorg voor de mensen die afdwalen en proberen ze terug te halen.

Matt. 18:15 ev. Als iemand zondigt, dan ga je naar hem toe en probeer je hem te winnen, in plaats van er met anderen over te spreken. Daarna ga je met anderen. In het uiterste geval wordt het contact verbroken.

Matt. 18:21-35. Je kunt een basismentaliteit hebben van oordelen of een basishouding van vergeven. Als je niet de kracht hebt om te vergeven dan heb je vergeten wat jou allemaal is vergeven.