Overzicht Zoek Boven
Download details
 1 Korinthe 9 - Die aan een wedstrijd deelneemt, beheerst zich in a 1 Korinthe 9 - Die aan een wedstrijd deelneemt, beheerst zich in alles (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) Hot

Eerst even over de samenhang van het gedeelte waarin dit vers staat. Voor dit gedeelte vertelt Paulus over zijn functioneren als evangelist en apostel. Daarna gaat het over de samenkomsten. Daartussen staat dit gedeelte; het heeft betrekking op beide. Het gaat over ons functioneren als gelovige en ook ons functioneren in de samenkomsten. We zouden allemaal graag een geestelijk christen, een wijze broeder of zuster, willen zijn die woorden van God heeft, evangeliseert, en mensen daarmee aanraakt. Een bruikbare dienstknecht. We willen ook allemaal genieten van de samenkomsten en daar goed in functioneren.

Paulus begint met een voorbeeld uit de sport. De renbaan is een voorbeeld uit de sport. In die tijd had men eens in de twee jaar in Korinthe de Itmische spelen. De sporthelden van die tijd zijn allang vergeten, maar Paulus haalt ze aan als voorbeeld. Men rende in de renbaan en aan het einde was bekend wie er had gewonnen. Na het rennen kon je wel denken dat je had gewonnen, maar dan kwam je eerst nog voor de rechterstoel. De jury bepaalde namelijk of er correct was gewandeld en wie er uiteindelijk had gewonnen. Hier is ook de term 'Rechterstoel van Christus' van afgeleid; een stoel waarvan rechtgesproken wordt. Paulus zegt hier "iedereen rent wel, maar het gaat er ook om hoe je rent". Wie aan de wedstrijd deelneemt onthoud zich van alles. Het gaat niet om onze behoudenis; we zijn Zijn eigendom, Hij is voor ons gestorven. Maar, hier op aarde kunnen we als het ware gediskwalificeerd worden. Dit betekent dat je de zegen die je kunt hebben, gaat missen. Het is de christen die zegt "ik merk er eigenlijk nooit iets van". Paulus zegt in vers 25 "Iedereen die aan een wedstrijd deelneemt, beheerst zich in alles". Wat betekent dat nou? Alle sporters doen hun best en gaan zo hard mogelijk. De winnaar wordt echter niet in die paar rondjes bepaald, maar in de weken en maanden ervoor. Wie maar eet en drinkt en doet wel wat hij wil, is er niet klaar voor. Maar diegene die voortdurend dacht: "ik moet morgen rennen" en zich onthield die is er wel klaar voor. Normaal gesproken is het zo dat de mate waarin je de leiding van Gods Geest ervaart te maken heeft met die weken en maanden ervoor. Hetzelfde geldt voor de mate waarin je geniet van de samenkomsten en Gods leiding daarin ziet.

(10:1-5) Hoe kan het dat de één geestelijke groei doormaakt en de andere niet, terwijl we allemaal het zelfde voedsel krijgen. Het land Kanaaän is een beeld van het geestelijke leven op aarde. We zijn op reis er naar toe. Wat weerhoudt ons van de geestelijke groei. (10:6) Begeerte in het kwade is als je dingen begeert die je remmen in je groei. Het gaat er om dat je die dingen doet waarvan je kunt groeien. God kan dan spreken tot je hart. Je kunt op zondagavond kiezen tussen een Bijbelstudie óf een voetbalwedstrijd en de visite. Het zijn niet per se verkeerde dingen. Maar dingen die je afhouden van de geestelijke groei. (10:7) Hebzucht is een afgod. Hoeveel christenen zijn niet ten onder gegaan aan hun maatschappelijke carrière. We zien ze terug in de hemel, maar ze hebben een deel van hun loon al op aarde gehad. (10:8) Hoereren is alle vormen van seksualiteit buiten het huwelijk om. Je kunt niet op donderdagavond een groot evangelist zijn en op maandag iets heel anders doen. (10:9) Verzoeken betekent kijken hoe ver je kan gaan. Wat kan nog net? Een typische vraag voor jonge christen: "mag je als christen naar een disco?". Christelijk leven betekent niet 'mag je iets?' maar 'is het goed voor mijn christelijk leven?'. Is het tot opbouw van mijn geestelijke leven? Als we de grenzen opzoeken, zijn we op een gegeven moment niet meer bruikbaar als dienstknechtvoor God.

(10:11-13) Wat is nou die uitkomst? Dat we er niet van uitgaan dat het ons niet zou overkomen. We zijn allemaal kwetsbaar en in staat tot verkeerde dingen en moeten erkennen dat dit een gevaar is. Vraag God om je te laten zien wat je moet belijden en bij Hem moet brengen. Vul je leven moet goede dingen (Psalm 1) die in de plaats komen van de negatieve dingen. Zoek contact met positieve, geestelijke christenen en blijf bij de Heere Jezus in gebed en het lezen van Gods Woord. Het gevaar is dat onze ogen open gaan en we, in plaats van onze eigen fouten, de fouten van een andere zien. In Johannes 8 lezen we over de overspelige vrouw die de Farizeeën willen stenigen. Veel mensen vragen zich af waar die man was? Of was dat toevallig een bekende? Een familielid. De stenen liggen klaar. Daar zijn we heel vlot mee. De Heere Jezus zegt: "Wie zonder zonde is werpe de eerste steen". (Joh 8:7) Als je vlak bij de Heere Jezus bent, ben je heel wat milder en voorzichtiger in je oordeel. Als we zien wie wijzelf in Zijn ogen zijn en hoe mild Hij voor ons is, zullen we dat ook beter voor een ander kunnen opbrengen. In de zin van Galaten 6:1; Een geest van zachtmoedigheid. Ieder die de Heilige Geest in zich heeft, wil de Heere Jezus veel beter leren kennen, op Hem lijken, Hem meer voelen in z'n leven en een dienstknecht zijn. Hij geeft een oplossing voor de problemen. God helpt ons door ons leven te vullen. Laten we elkaar helpen en steunen en samen op weg gaan.